High Cube Containers in de Bouwsector: Voordelen en Toepassingen

High cube containers, often referred to as ‘high-cube’ or ‘HC’, are an increasingly popular choice in the construction industry due to their versatility and the range of benefits they offer. These containers are similar to standard shipping containers but have a greater height, allowing for more storage space and different applications within the construction sector. In this article, we will explore the advantages of using high cube containers in construction and the various ways they can be applied.

Wat zijn High Cube Containers?

High cube containers zijn een variant van de standaard zeecontainers die gebruikt worden voor het verschepen van goederen over de hele wereld. Het belangrijkste verschil tussen een standaard container en een high cube container is de hoogte. Waar een standaard container een hoogte heeft van ongeveer 2,59 meter (8 voet 6 inch), heeft een high cube container een hoogte van ongeveer 2,90 meter (9 voet 6 inch). Deze extra hoogte biedt meer volume, wat zeer gunstig kan zijn voor bepaalde toepassingen in de bouwsector.

Voordelen van High Cube Containers in de Bouwsector

De inzet van high cube containers in de bouwsector biedt diverse voordelen. Hieronder volgen enkele van de meest significante voordelen:

 • Extra Ruimte: De extra hoogte biedt meer opslagruimte, wat ideaal is voor het opslaan van bouwmaterialen en -gereedschappen.
 • Modulariteit: Containers kunnen eenvoudig worden gestapeld en aan elkaar gekoppeld, wat zorgt voor flexibele bouwoplossingen.
 • Duurzaamheid: Containers zijn ontworpen om zware ladingen te dragen en extreme weersomstandigheden te weerstaan, wat ze bijzonder geschikt maakt voor gebruik op bouwplaatsen.
 • Mobiliteit: High cube containers kunnen gemakkelijk worden vervoerd, wat container transport naar verschillende locaties vereenvoudigt.
 • Snelle Implementatie: Containers kunnen snel worden omgebouwd tot tijdelijke of permanente bouwstructuren, wat de bouwtijd aanzienlijk kan verkorten.
 • Kostenbesparing: Het hergebruiken van containers kan kostenbesparend zijn in vergelijking met traditionele bouwmethoden.
 • Milieuvriendelijk: Het hergebruik van containers voor bouwdoeleinden draagt bij aan duurzaamheid en vermindert de ecologische voetafdruk.

Toepassingen van High Cube Containers in de Bouwsector

High cube containers hebben een breed scala aan toepassingen in de bouwsector. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen:

 • Opslag: De extra hoogte maakt het mogelijk om meer materialen en apparatuur veilig op te slaan, wat vooral handig is op bouwplaatsen met beperkte ruimte.
 • Kantoorruimte: Containers kunnen worden omgebouwd tot tijdelijke of permanente kantoorruimtes, voorzien van isolatie, elektriciteit en verwarming.
 • Woonruimte: Met de juiste aanpassingen kunnen containers dienen als tijdelijke huisvesting voor bouwpersoneel of zelfs als permanente woningen.
 • Werkplaatsen: Containers kunnen worden ingericht als werkplaatsen met werkbanken en gereedschapsopslag.
 • Sanitaire voorzieningen: Voor grotere bouwprojecten kunnen containers worden omgebouwd tot sanitaire units met toiletten en douches.
 • Studentenhuisvesting: In stedelijke gebieden worden containers steeds vaker gebruikt als betaalbare en modulaire studentenwoningen.
 • Pop-up winkels en horeca: Containers zijn ideaal voor tijdelijke commerciële ruimtes zoals winkels, cafés en restaurants.

Case Studies: Succesvolle Projecten met High Cube Containers

Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle bouwprojecten waarbij high cube containers zijn gebruikt. Hier volgen enkele inspirerende case studies:

 • Containerwoningen: In Nederland zijn er verschillende projecten waarbij high cube containers zijn omgebouwd tot innovatieve en duurzame woningen. Deze projecten tonen aan dat containerwoningen snel gebouwd kunnen worden met een aanzienlijke vermindering van de bouwkosten.
 • Pop-up Hotels: In steden zoals Amsterdam en Rotterdam zijn tijdelijke hotels gecreëerd uit high cube containers. Deze hotels bieden een unieke ervaring en kunnen gemakkelijk worden verplaatst of uitgebreid.
 • Commerciële Ruimtes: Containers zijn gebruikt voor de creatie van tijdelijke winkelcentra en kantoorcomplexen, waarbij de modulariteit en flexibiliteit van containers optimaal worden benut.

Uitdagingen en Overwegingen bij het Gebruik van High Cube Containers

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook uitdagingen en overwegingen bij het gebruik van high cube containers in de bouwsector:

 • Vergunningen: Voor het gebruik van containers als bouwstructuur zijn vaak bouwvergunningen nodig. Het is belangrijk om de lokale regelgeving te begrijpen en te volgen.
 • Isolatie: Containers zijn van metaal en hebben goede isolatie nodig om comfortabel te zijn in verschillende weersomstandigheden.
 • Transport: Hoewel het vervoeren van containers relatief eenvoudig is, moet er rekening gehouden worden met de logistiek en kosten van container transport.
 • Structuur: Bij het stapelen of combineren van containers moet de structurele integriteit worden gewaarborgd.
 • Ontwerp: Het ontwerpen van containerstructuren vereist specifieke kennis en ervaring om esthetisch aantrekkelijke en functionele ruimtes te creëren.

De Toekomst van High Cube Containers in de Bouwsector

De toekomst van high cube containers in de bouwsector ziet er veelbelovend uit. Met een toenemende focus op duurzaamheid, kostenefficiëntie en flexibiliteit, zullen containers waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen in zowel tijdelijke als permanente bouwprojecten. Innovaties op het gebied van ontwerp en technologie zullen de mogelijkheden van containergebruik verder uitbreiden.

Conclusie

High cube containers bieden tal van voordelen voor de bouwsector, waaronder extra ruimte, duurzaamheid, mobiliteit en kostenbesparing. De toepassingen zijn divers, variërend van opslag en kantoorruimte tot woonruimte en commerciële projecten. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals het verkrijgen van de juiste vergunningen en het waarborgen van een goede isolatie, zijn deze vaak te overwinnen met de juiste planning en expertise. Met een groeiende nadruk op duurzaamheid en innovatie, zullen high cube containers ongetwijfeld een blijvende impact hebben op de bouwsector.

Schrijf een commentaar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *